Forget pumpkins, carve a Banana this Halloween
Half-Life 2 Icon HL2 Thread

HL2 crash on startup

Greetings! We are one of the oldest mod sites on the Interwebs. Sign up and maximize your browsing experience.

  • Subscribe: Get notified of new submissions like this.
  • Say Thanks: Show your appreciation by sending Noobtastic points.
  • Post: Give Noobtastic your thoughts on this Thread.
  • Flag: Alert moderators and warn members of a problem with this Thread.
  • Watch: Get notified when this Thread is updated.

Stop Lurking!

Sign up

Already a Bananite? Login

HL2 will only start with -nosound in the command line...

Hey everybody, I'm having a problem with HL2 lately. I already posted it at the Steam forums, but nobody there seems to know the solution. So, I'll just copy & paste the original thread into this one, to see if anyone here has had the same problem.

Ok, I've looked around here on the forums, used the search function, checked the Support System, and I can't find a solution anywhere, just one or two people having the same problem. The problem being this:

I launch HL2, it shows the Valve intro movie, and moves on to loading the menu. But I never get to the menu, it crashes to desktop with 2 different error messages. The memory error (0x***) pops it's head up the one time, and the next time it's a default Windows error saying "hl2.exe has caused you to go crazy" etc.

So after reading through several answers in de Support System, I updated everything there was to update, DirectX, video card drivers, sound card drivers etc etc.

After that, I started using the launch options to isolate the problem, and it was a direct hit. By adding "-nosound" to the launch options HL2 ran fine. Removing it caused it to crash again. So I set the sound hardware acceleration to every level available in DXDiag. It didn't work. I couldn't find more solutions mentioned anywhere, so I turn to this forum for a little help, to see if anyone has the same problem, and if anybody has a solution.

To summarize:

* Problem isolated to the -nosound launch option, crashes without it
* Latest drivers/updates
* HL2 used to run fine on the same laptop a month or 3 ago
* Problem only present in HL2 and it's mods, not in CS:S or DoD:S

System Specifications:

Fujitsu Siemens Amilo Pi-1536 laptop

Intel Centrino Duo T2300 @ 1,66 GhZ
ATI Mobility Radeon X1400
Realtek HD Audio (ALC 880)
100GB hard drive
Windows XP Home Edition SP2 (5.1, build 2600)

Anyone ever had this problem? Maybe someone with a solution? :D It's probably caused by an game update or something :(.


  • Ayamako avatar
    Ayamako Offline
    Member Joined 9 years ago
    5,313 points Ranked 800th
    8 medals 1 rare
    • 6 years a member Medal icon
    • Reached 1,000 Points Medal icon
    • Reached 2,500 Points Medal icon
    • One month a member Medal icon
    • 6 months a member Medal icon
    • 1 year a member Medal icon
    Report post
    9 years ago:
    Re-Install [only hl2]
    and stop playing with the start-up settings?!
    weird but still alive avatar
    weird but still alive
  • deltabell avatar
    deltabell Offline
    Member Joined 10 years ago
    4,614 points Ranked 933rd
    Report post
    9 years ago:
    Maybe your sound card is broken?
  • Noobtastic avatar
    Noobtastic Offline
    Member Joined 10 years ago
    Report post
    9 years ago:
    Posted by 4RC71C-M4N

    Re-Install [only hl2]
    and stop playing with the start-up settings?!
    Troubleshooting Game Crashes (Steam Support)

    I re-installed about 8 times by now, and went through the steps mentioned in the link above. One of them requires you to edit the launch options, so please don't reply with these kind of remarks.

    @deltabell: The sound card isn't broken, it works fine in other games, even other Source based games like CS:S and DoD:S. Which is why I'm wondering why it keeps crashing in HL2 :(. Kinda sucks, and I hope Insurgency does run fine.
    Cover me, I'm important!!


Shareable Image:
Share banner
HTML embed code:
BB embed code:
Markdown embed code:

More embeddable images

Bookmark and Share


Noobtastic avatar
Noobtastic Offline
Member Joined 10 years ago

Send a Private Message to the submitter



Date Added
9 years ago
Jul 1 2007 @ 6:17pm UTC

More Threads from Noobtastic